Rybs

Rybs är en släkting till raps. Varför vi odlar rybs beror på att rapsen inte hinner mogna här upp på våra breddgrader mens rybsen har en kortare växtsäsong med tidigare mognad än rapsen och funkar utmärkta att odla här uppe. Till färg och utseende är rybsen snarlik rapsblomman.

Vinkännare brukar säga att rybsen har en viss ”karaktär” smakmässigt i förhållande till rapsoljan och många tycker att den har en touch av bland annat nöt i smaken eller vissa säger t.o.m att det smakar sommar.

Eftersom vi är anslutna till KRAV med vårat lantbruk så är i och med det oljan helt ekologiskt odlad.

Våran rybsolja är odlad och producerad på ekologiskt vis på en del av Tornedalens bördiga jordar. Vi tornedalingar har alltid hävdat att vi har tretton månader på ett år istället för tolv. Orsaken är att vi har våra långa ljusa sommarnätter här kring polcirkeln, då det frodas och växer även nattetid under midnattssolens ljus och ger våra grödor en mycket speciell karaktär och smaklig upplevelse, därav den extra månaden. Vi som jobbar på Pesula Lantbruk hoppas att ni får en kulinarisk smakupplevelse från Tornedalen med denna olja.

 

DSC_0484

IMG_0012
Rybsblomman

41195594_463787490786216_5886618649036324864_n

 

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: