Vår senap använder vi inte bara som tillbehör till ärtsoppa och korv utan feedbacken från många av dom som köpt senapen har varit att den passar som krydda eller smakförhöjare i olika rätter som t ex i köttfärssåsen, korvstroganoffen, köttfärsbiffar…..
Testa och bred på senapen på en laxfilé eller laxmedaljonger och salta och baka i ugn.
God att göra en kall fisksås…..Blanda creme fraiche, senap och citronjuice och lite salt och peppar. Även god som en dipsås.
Pesula Gurksallad
1/2 gul lök
1/2 gurkan
1/2 paprika
2-3 vitlöksklyftor
2 – 3 rejäla matskedar Pesula picklade senapsfrön
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
⁃ Hacka lök , paprika & vitlök i små bitar.
⁃ Blanda i en kastrull tillsammans med 1 tsk socker. häll på vatten så det precis täcker (inte för mycket) koka upp.
⁃ Hacka och skär gurkan i små bitar
⁃ Blanda ner gurkan
⁃ Låt småputtra i 10 min
⁃ Häll av ev. vätska
⁃ Blanda ner de picklade senapsfröna
⁃ Smaka av med salt & peppar
⁃ Häll genast upp på väl rengjord glasburk
⁃ Låt svalna
Passar utmärkt till t.ex varmkorv, grillkorv eller parisare.
Tips , blanda PesulaGurka med majonnäs så har du en dressing som passar utmärkt till panerad fisk t.ex.
Tornedalsk salladsdressing
Dressing med rybsolja, senap, timjan & vitlök , recept.
Curry & Chili-Senapsdressing
En enkel dressing till kyckling eller grillat , recept.
Chili-Senapssill / Senapssill
Sugen på en god sill med lite sting i till midsommar eller jul ?
Till 1 burk sill behöver du detta
0.5 burk Pesula Chilisenap (för mildare smak, använd Pesula traditionell senap)
1 paket 5-minuterssill
1 – 3 matskedar brun farin
0.5 dl strimlad purjolök
0.5 dl hackad färsk dill
1 liten burk Créme Fraiche 34% (man kan skippa denna men det blir lite rundare smak)
salt & peppar
Gör så här
Blanda senap, farinsocker, dill, purjolök och ev. creme fraische i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Låt sillen rinna av och skär sedan i lagom stora bitar (ca 1 – 2 cm) och rör ner dem.
Låt allt stå någon timme, men helst över natten.
Potatissallad med chilisenap
För ca 10 personer
2 kg potatis (sorten spelar mindre roll, men gärna en fast potatis)
1 stor hackad röd lök
4 dl Turkisk youghart
4 dl Äkta majonäs
2 dl strimlad purjolök
1 dl avrunnen kapris
3 st syrliga äpplen (tärnade)
3 matskedar Pesula chilisenap (eller Pesula standardsenap för mildare smak)
3 matskedar flytande honung
Salt & Peppar
Koka potatisen med skal (det är lättare och få dem att hålla ihop då) och låt dem kallna
Blanda samman övriga ingredienser i en bunke, smaka av med salt och peppar, tänk på att potatis ”äter” salt så röran kan med fördel vara ”lite för salt” innan potatisen rörs ner…
Skala potatisen och skär dem i tärningar och rör ner dem i röran, låt det hela gotta till sig över natten, och avnjut sedan sallad med t.ex en grillad köttbit.
Bechamelsås med chilisenap (tips av en kund)
3 msk vetemjöl
50 gr smör
0,5 tsk strösocker
3 dl mjölk
2 dl grädde
Chilisenap
Salt
Peppar
Gör så här:
Gör en bottenredning med mjöl och smör dvs fräs mjölet i smör till en jämn smet
Häll i lite i taget mjölk och grädde och låt koka upp under omrörning .
Smaka av med socker chilisenap, salt och peppar