Recept-Senap

Vår senap använder vi inte bara som tillbehör till ärtsoppa och korv utan feedbacken från många av dom som köpt senapen har varit att den passar som krydda eller smakförhöjare i olika rätter som t ex i köttfärssåsen, korvstroganoffen, köttfärsbiffar…..

Testa och bred på senapen på en laxfilé eller laxmedaljonger och salta och baka i ugn.

God att göra en kall fisksås…..Blanda creme fraiche, senap och citronjuice och lite salt och peppar. Även god som en dipsås.

20229413_1769630916411026_2961318076340722624_n.jpg


Pesula Gurksallad

1/2 gul lök

1/2 gurkan

1/2 paprika

2-3 vitlöksklyftor

2 – 3 rejäla matskedar Pesula picklade senapsfrön

1 tsk socker

Salt

Svartpeppar

⁃ Hacka lök , paprika & vitlök i små bitar.

⁃ Blanda i en kastrull tillsammans med 1 tsk socker. häll på vatten så det precis täcker (inte för mycket) koka upp.

⁃ Hacka och skär gurkan i små bitar

⁃ Blanda ner gurkan

⁃ Låt småputtra i 10 min

⁃ Häll av ev. vätska

⁃ Blanda ner de picklade senapsfröna

⁃ Smaka av med salt & peppar

⁃ Häll genast upp på väl rengjord glasburk

⁃ Låt svalna

Passar utmärkt till t.ex varmkorv, grillkorv eller parisare.

Tips , blanda PesulaGurka med majonnäs så har du en dressing som passar utmärkt till panerad fisk t.ex.

Tornedalsk salladsdressing

Dressing med rybsolja, senap, timjan & vitlök , recept.


Curry & Chili-Senapsdressing

En enkel dressing till kyckling eller grillat , recept.


Chili-Senapssill / Senapssill

Sugen på en god sill med lite sting i till midsommar eller jul ?

Till 1 burk sill behöver du detta

0.5 burk Pesula Chilisenap (för mildare smak, använd Pesula traditionell senap)

1 paket 5-minuterssill

1 – 3 matskedar brun farin

0.5 dl strimlad purjolök

0.5 dl hackad färsk dill

1 liten burk Créme Fraiche 34% (man kan skippa denna men det blir lite rundare smak)

salt & peppar

Gör så här

Blanda senap, farinsocker, dill, purjolök och ev. creme fraische i en bunke.

Smaka av med salt och peppar.

Låt sillen rinna av och skär sedan i lagom stora bitar (ca 1 – 2 cm) och rör ner dem.

Låt allt stå någon timme, men helst över natten.

 


IMG_8021

Potatissallad med chilisenap

För ca 10 personer

2 kg potatis (sorten spelar mindre roll, men gärna en fast potatis)

1 stor hackad röd lök

4 dl Turkisk youghart

4 dl Äkta majonäs

2 dl strimlad purjolök

1 dl avrunnen kapris

3 st syrliga äpplen (tärnade)

3 matskedar Pesula chilisenap (eller Pesula standardsenap för mildare smak)

3 matskedar flytande honung

Salt & Peppar

Koka potatisen med skal (det är lättare och få dem att hålla ihop då) och låt dem kallna

Blanda samman övriga ingredienser i en bunke, smaka av med salt och peppar, tänk på att potatis ”äter” salt så röran kan med fördel vara ”lite för salt” innan potatisen rörs ner…

Skala potatisen och skär dem i tärningar och rör ner dem i röran, låt det hela gotta till sig över natten, och avnjut sedan sallad med t.ex en grillad köttbit.


Bechamelsås med chilisenap (tips av en kund)

3 msk vetemjöl

50 gr smör

0,5 tsk strösocker

3 dl mjölk

2 dl grädde

Chilisenap

Salt

Peppar

Gör så här:

Gör en bottenredning med mjöl och smör dvs fräs mjölet i smör till en jämn smet

Häll i lite i taget mjölk och grädde och låt koka upp under omrörning .

Smaka av med socker chilisenap, salt och peppar

Bengts Senapssill recept här

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑