Lite gott och blandat som man kan använda vår rybsolja till.
- Häll rybsolja i en liten skål och tillsätt pressad vitlök och flingsalt och rör om och doppa med vitt bröd och njut!
- Rosta lite lätt vitt bröd el dyl. och dela en vitlök och gnid över brödet och ringla lite rybsolja på och toppa med flingsalt…gott!
- Det går utmärkt att använda rybsoljan till att poppa popcorn i. Oljan ger en god smak och en fin gul färg åt popcornen.
- När man gör potatisklyftor i ugn passar rybsoljan bra att ha på potatisen och strö på flingsalt och färsk timjan.
- Rybsoljan håller höga temperaturer och går och steka och fritera med.
Tornedalsk salladsdressing
Dressing med rybsolja, senap, timjan & vitlök , recept.
Ljust rybsbröd med honung och rybsolja
- 5 dl vatten, 37 grader
- 1,5 tsk
Salt - 1 dl Pesula rybsolja
- 3 msk Ekologisk honung
- 13-14 dl vetemjöl special
- 50 g färsk jäst
Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke.
Rör ner honung och salt, häll sedan i rybsoljan och mjölet pö om pö.
Knåda degen ordentligt medan du tillför mjölet.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda, knåda knåda.
Tryck ut degen och vik den dubbel till ett bröd. Pudra den med mjöl och låt jäsa utan bakduk på ett bakplåtspapper eller plåt.
Låt jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta brödet med en vass kniv för lite snyggare bröd och grädda i mitten cirka 25 minuter. Låt svalna innan du skär i brödet.
PP, Pesula Pesto
Passar gott till rostat bröd och eller tillbehör på ett buffébord
2 – 3 krukor basilika
3 – 5 klyftor vitlök
ca 1.5 – 2 dl rybsolja (eller chili-rybsolja för lite mera sting)
salt & peppar
Fyll en matberedare med basilikabladen och vitlöksklyftorna och häll i oljan efterhand, kör med knivskären ett litet tag tills allt blandats till en fin grön sås eller kräm. Smaka av med salt och peppar. Vill man ha krämigare pesto minska oljemängden eller öka den för mer ”såsig” pesto.
Chokladkräm med chilirybsolja
4 portioner
- 100 g mörk choklad
- 3 dl grädde
- 1 msk muscovadosocker, (råsocker)
- 2 äggulor
- Chilirybsolja
- Havssalt
- Krutonger (små brödbitar)
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker.
Häll över chokladen och rör tills den smält. Vispa ner äggulorna och ställ kallt minst 1 timme. Lägg upp i små glas och ringla chilirybsoljan över chokladkrämen och strö över lite salt och krutonger.
Dragon morötter
Skala och skiva morötter i slantar och finhacka lök, fräs i gryta med rybsolja tills morötterna är lite knapriga krydda med herbamare och dragon.
Rödbetsklyftor med fetaost
Skala och skiva färska rödbetor och lägg i ugnssäker form tillsammans med fetaost och rybsolja. Krydda med timjan lite flingsalt . Grädda i 200 grader ugn i ca 15 minuter servera med stekt lax och potatis Potatis, palsternacka, purjolök, gul lök, rotselleri, morötter i bitar och blandat med rybsolja och flingsalt och bakas i ugn….supergott. Till detta hemlagade köttfärsbiffar även dom stekta i oljan
Nisses vinägrett
3 delar rybsolja
1 del vitvinsvinäger eller vit balsamico
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 msk honung
(2 varv med svartpepparkvarnen)
Finska struvor (Tippaleipä)
går utmärkt att fritera i våran rybsolja. Det blir både vacker färg och ger god smak.
Vårrullar går också jättebra att fritera i rybsolja.
Rybsdrömmar
200 gram smör el margarin
ca 3 dl socker
ca 1 dl rybsolja
vispas ihop
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl
blandas ihop och röres ner i blandningen
grädda i 150 grader i mitten av ugnen och ca 10-15 min (beror på storlek och ugn)
Rybs-Focaccia
1 långpannebröd.
Ugnstemperatur: 220°C varmluft /250°C vanlig ugn
25 g (1/2 paket) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl Rybsolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
ca 10 st cocktailtomater (valfritt)
fetaost (valfritt)
några kvistar färsk rosmarin (valfritt) & torkad oregano (valfritt)
Vispa ut jästen med vatten, rybsolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i ca. 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek, i ca. 35 minuter, i bunken övertäckt med en bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg i den oljade långpannan med lite flingsalt i botten (Snåla inte med oljan). Platta ut degen tills den är 1-2 cm tjock, försök få den jämntjock, och låt jäsa igen under bakduk, ca. 30 minuter.
Innan den skall i ugnen är det dags att fylla den med lite godsaker, jag valde cocktailtomater & fetaost, men det går lika bra med soltorkade tomater och eller oliver, bara din fantasi sätter gränserna. Forma hål i degen med fingrarna, ringla över rikligt med rybsolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela cocktailtomater i brödet, bryt fetaosten i mindre bitar och tryck ner samt strö över lite färsk rosmarin och lite torkad oregano.
Baka brödet i ugnens mitt tills det är gyllene i ca. 10 minuter, låt brödet svalna under bakduk. Skär i bitar och avnjut som måltidstillbehör, på buffébordet eller bara med en god sallad. Brödet passar även ypperligt till soppor eller nåt annat gott man kan doppa det i.
Dubbelmarinerad Rybskyckling
Till ca 1 kg kyckling filéer (4 portioner)
Marinad 1
- 1 dl Rybsolja
- 0,5 dl Balsamico vinäger (av god kvalité t.ex Zeta Aceton Modena)
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1 tsk torkad timjan
- Saften av 1/2 pressad citron
Marinad 2
- 0,25 dl Rybsolja
- 0,25 dl Balsamico vinäger
- 0,25 dl flytande honung
- 0,5 tsk salt
- Några varv svartpeppar från pepparkvarnen
Blanda alla delar till marinad 1, dela kycklingfiléerna på hälften och lägg dem i marinaden, låt dem ligga minst 4 – 8 timmar, gärna över natten. Ta upp filéerna torka av dem lätt, stek dem i smör i ca 2 min per sida, tills de är genomstekta och fått fin färg.
Blanda marinad 2, smaka av med salt och peppar, ringla den över de nystekta filéerna och servera t.ex till potatisgratäng eller klyftpotatis och en fräsch sallad.
Bärsaltskryddad vitvinssås
Ingredienser
- 0,25 dl fiskfond
- 4 dl torrt vitt vin
- 4 dl grädde
- Smör
- En halv gul lök
- Bärsalt med örter (Svartvinbär & Ramslök)
- *ca 3 matskedar buerre manié (smör & mjöl till redning)
- Vitpeppar
- Flytande honung
Skala och hacka löken, fräs löken och en nypa bärsalt i smör på medelvärme i ca 5 minuter utan att den får färg. Häll i fond och vin och koka i ca 20 minuter. Slå i grädde och reducera (koka ihop) ytterligare ca 25- 35 minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil och red såsen till önskad konsistens med några skedar/kulor beurre manié. Smaka av med några nypor örtkryddad bärsalt, flytande honung och lite vitpeppar.
Servera såsen till mager kokt eller ungsekt fisk, t.ex som på bilden, Torsk med kokt potatis och smörstekta kantareller.

*) Beurre manié är en mjölredning till sås. Du gör den genom att blanda smör med mjöl till en deg. I det här receptet, ta 1,5 matsked mjukt smör och 1,5 matsked mjöl, blanda till en ”deg” (värm smöret lite i micron så det blir nästan rinnande innan du blandar blir det lättare)
Rybsoljan funkar väldigt bra att steka abborre med. Salta och strö på ströbröd och klar att äta.
Fröknäcke
2 dl majsmjöl
3/4 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
1 krm salt
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 dl rybsolja
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vattnet och rybsoljan och bred ut så tunt du kan på en bakplåtspappersbeklädd plåt och strö på flingsalt och grädda i 150 graders ugn i 70 min. Rybsoljan ger både färg och smak till fröknäcket.
Pesula majonnäs
En sats på 3 dl
1 äggula
1 msk rödvinsvinäger
1 msk Pesula senap
ca 2 dl rybsolja
salt och peppar
Vispa äggula, vinäger och salt och peppar ihop
Häll försiktigt rybsoljan under vispning. Tunn stråle
Tillsätt salt och peppar om det behövs
God att ha som dressing
En knäckesmörgås med kallrökt lax och majonnäs på.
Citrusvinägrett al’a Sebastian Gröndal
1 blodapelsin,saften
1 msk rybsolja
Rödvinsvinäger
Salt
Blanda samman blodapelsin juicen med rybsolja och smaksätt sedan med rödvinsvinäger och salt
Denna vinägrett serverade Sebastian på Nyhetsmorgon till salladstacos och en örtmajonnäs